tiistai 21. maaliskuuta 2017

Viekö tutti puhekyvyn?

Meillä on alettu puhua pälpättämään ihan mahdottomasti. Ei enään melkein suu vuoroa saa kun Hiirulainen alkaa puhua. Eihän sitä nyt ihan puheeksi tai ainakaan ymmärrettäväksi puheeksi voi kutsua mutta sanoilla ja tavuilla alkaa olla ihan oikeita ääneenpainoja oikeissa tilanteissa. 

Syntinen tutti 

Esimerkiksi kun Hiirulainen haluaa tulla kuulluksi hän HUUTAA! Ja saattaa jopa lyödä kämmenellä pöytää että "Perkele kuunnelkaa nyt!" Ja niin alkaa hyvin äänekäs selitys. Johon me vanhemmat nyökytellään ja kysytään tarkentavia kysymyksiä "Ai niinkö?!" "Ihanko tosi?!"  Kun hiirulainen on vihainen hän polkee kummallakin jalalla lattiaa ja huutaa taas. Suuttuessaan tavut on pidempiä esim Bäääääääääää! tai Byäääh! Suuttuessaan Hiirulainen voi myös polkea jaloilla lattiaa, samalla pyöriä akselinsa ympäri  ja huutaa voimasanoja. Jos sieltä jotain ulos tulisi olisi se todennäköisesti vittuperkelesaatana tai äiti ja isi on tyhmiä. Myös osoittelu on hyvin mielestä puuhaa. Etusormi ojossa kuljetaan huoneesta toiseen ja osoitetaan kohdetta jonka Hiirulainen haluaa äidin/isän tai muun puheeseenkykenevänhenkilön sanovan. Jos puheeseenkykenevähenkilö ei huomaa etusormella osoittamista sanoo Hiirulainen kovalla ja vaativalla ääneen BÄH! Parhaita osottelemisen arvoisia kohteita on lamput, erilaiset valoilmiöt, leijailevat lumihiutaleet, apinat ja herkut. On hyvin mukavaa sanoa tuhannennen kerran "Apina,se on apina!" Ja taas osoitetaan sitä samaa apinaa ja intopinkeänä odotetaan vastausta mikä se on koska ei hän mitenkään enää voi muistaa että se oli apina. Kertaus on opintojenäiti. Hiirulainen kuuntelee hyvin tarkasti. Tulee päivä jolloin hän sanoo kaikki ne tuhat kertaa osittelemansa kohteet kerralla ja putkeen "apinalampputuolipöytäisiäitisalkkaritullataalasmaa" Sisäistämiseen menee oma aikansa.

Kaikki tämä puheen ja pälpätyksen sorina alkoi siitä kun alettiin rajoittamaan tutin käyttöä. Vain öisin,päiväunilla ja erityisen vaativissa tilanteissa joita voi olla 1. Äidin pinnankiristyminen 2. Loputtoman pitkä ja tuskainen automatka 3. Isin pinnankiristyminen. Tieteellinen tutkimus on osoittanut tutin edes auttavan hiljaisuutta. Tutti suussa Hiirulainen saattaa olla hyvinkin hiljaa sanomatta sanaakaan. Kuka sitä nyt tutti suussa voi edes puhua? Miten voisi edes puhua kun tulppa on suussa? Poissa näkyvistä on yhtä kuin poissa mielestä. Ja onneksi Hiirulainen ei oikein osaa edes tuttia vaatia jos se ei sitä missään nää. Mutta silloin kun hän löytää sohvan alta pari kuukautta pölyttyneen tutin ei sitä välttämättä ilman kyyneliä pois saa. Ei auta kuin napata lutkutin ja sanoa napakasti "Vain unille!"

Mutta toki,jos haluat pitää lapsesi vaiti ja puhekyvyttömänä pitkään kannattaa tutti pitää visusti suussa 24/7.

2 kommenttia:

  1. Meillä ei vaikuttanut tutin syönti kyllä mitenkään mihinkään. Tytär söi tuttia 2,5-vuotiaaksi ilman rajoituksia, ja puhui pitkiä lauseita täysin selvästi jo 1,5-vuotiaana.
    En tiedä sitten, että miten paljon on vaikuttanut asiaan se, että hänelle ruvettiin lukemaan kirjoja ihan pikkuvauvasta asti. Oppi itse lukemaan neljän ja viiden vuoden välissä.

    VastaaPoista
  2. "Mutta toki,jos haluat pitää lapsesi vaiti ja puhekyvyttömänä pitkään kannattaa tutti pitää visusti suussa 24/7" , todella hölmö kommentti sinulta, en voi muuta todeta. Oma kokemukseni on että ei se tutti puheeseen vaikuta. Meillä asuu hyvin puhelias 2-vuotias jolla on tutti käytössä. Pitkiä lauseita tulee, ja osaa itse ottaa tutin pois puhuessa muille. Oltiin kylässä ja siellä sanottiin että heidän ystävän 2v lapsi ei puhunut sanaakaan, ja ihmettelivät miten paljon minun lapsi puhuu. Että näin ☺��

    VastaaPoista